Над 2000% доходност – така ще завърши 2017 г. за

...
 Над 2000% доходност – така ще завърши 2017 г. за
Коментари Харесай

Приказката биткойн с край или без край?

 Над 2000% рентабилност – по този начин ще приключи 2017 година за най-голямата по размер криптовалута в света биткойна. На фона на негативни или близки до нулата лихви в банковия бранш той съумя за една година да нарастне от малко над 790 $ в края на 2016 година до към 19 086 $ в средата на декември 2017 година по данни на Coindesk. Последва обезценяване с няколко хиляди $ за брой за дни. В същото време общата капитализация на всички криптовалути надмина 500 милиарда $, а хардуерните мощности, с които се копаят валутите, се усилиха над 6 пъти.
Балон или не

„ Това несъмнено беше годината, в която криптовалутите станаха всеобщо събитие, само че дали е балон – отговорът е и да, и не, тъй като той може да бъде балон и надценен краткосрочно в следващите  месец-два-три-пет или година, само че дълготрайно да забележим доста по-високи цениот тези, които са в този момент “, разяснява пред Investor.bg Благовест Белев, създател на Blockchain.bg. Според него за първи път имаме актив, който да нараства толкоз доста за толкоз малко време, само че съгласно Белев това въпреки всичко е световен актив, който в някакъв миг ще бъде необходим на всеки човек на планетата.

„ Годината беше фантастична за всички участници на пазара, като евентуално короната ще остане на главата на биткойн още дълго време “, разяснява и Божидар Тодоров от " Булброкърс ".

Втората по величина криптовалута етер също се надпреварва за интереса на вложителите. В последния месец на годината етер за първи път мина психическата граница от 500 $ за брой, откакто стана ясно, че швейцарският банков колос UBS разгласи, че ще пусне блокчейн платформа, основана на технологията Етериум. А единствено към седмица по-късно етер към този момент се разменяше за над 700 $ за брой.

На въпроса дали става дума за балон, Благовест Белев от blockchain.bg дава отговор, че сигурно биткойнът има доста по-голяма стойност, в сравнение с лалетата в миналото са имали, като виртуалните пари са и доста по-ограничени на брой. Според него сега сме очевидци на лъжливо доста на брой криптовалути, само че това е обикновено в зората на всяка нова технология и би трябвало да забележим кой ще оцелее.

„ Има доста прекрасен образец при започване на XX век в Съединени американски щати, когато има към 1800 производители на коли, а сега са 4. Така че и в този момент светът няма потребност от толкоз доста криптовалути, те няма да оцелеят. В момента те имат стойност единствено поради спекулацията, че са криптовалути, само че това ще отмине в един миг “, разяснява още Белев.

Мненията дали криптовалутите имат бъдеще, или не, и дали търговията с тях е спекулации са извънредно поляризирани, само че е реалност, че множеството представители на обичайния финансов бранш са много скептични.
Това се удостоверява и от последната анкета на Wall Street Journal, в която 96% от интервюирани икономисти считат, че биткойнът е балон.

„ Не посягайте натам! Биткойнът е гибелен “, съобщи Ларс Роде, шеф на Датската централна банка пред локалния радио канал DR, представен от Ройтерс. Ако някой обаче реши да пренебрегва това предизвестие, работи на собствен риск, разясни Роде. „ Това не е контролиран пазар. Не е в отговорността на управляващите. Всеки самичък си носи отговорността “, сподели още той. 

„ Инвестирането в биткойн е хазарт, рисков балон съпоставим с манията към лалетата в Холандия през 17 век “, съобщи още той.

В софтуерното предаване UpDate на Bloomberg TV Bulgaria ръководителят на Асоциацията на трейдърите в България Васил Банов съобщи , че за него балонът на биткойна би трябвало да се спука и ще се спука. 

„ Поне за мен тази цена е нещо ненормално, сигурно сега има доста мощно пазаруване. Чисто пазарно това значи, че има няколко огромни играчи, които са с огромна експозиция и търсят сега способи за дистрибуция. Тази дистрибуция може да са фючърсите, имаше и концепция за дистрибуция посредством други криптовалути. Но съгласно мен става дума за балон. Вярвам, в криптовалутите и блокчейна, че те имат бъдеще, само че тази цена е прекомерна “, сподели още Банов. 

Криптовалутите и банките

Някои централни банки към този момент изследват опциите да имат лични цифрови монети. Например Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия оповестиха през декември партньорство за издаване на обща криптовалута за трансгранична търговия.

В началото на декември президентът на Венецуела Николас Мадуро разгласи стартирането на криптовалута, наречена " petro ". По този метод Каракас цели да понижи зависимостта си от $ при търговията с нефт, само че рискува да си навлече гнева на Вашингтон. Разбира се, към момента не е ясно дали новата ванецуелска криптовалута изобщо ще види бял свят, защото депутатите във Венецуела не възприеха концепцията добре. Но даже и без да бъде осъществена, тази криптовалута може да промени търговията с нефт.

Централната банка на Китай също съобщи, че е допустимо да сътвори лична криптовалута. 

„ Цифровите валути към момента не са задоволително зрели, с цел да бъдат обсъждани и надзиравани от регулаторните институции “, съобщи неотдавна шефът на Европейската централна банка Марио Драги. Според Евалд Новотни, гуверньор на Австрийската централна банка, обаче Европейският съюз би трябвало да се замисли за контролиране на биткойна, защото криптовалутата крие риск от пране на пари.

Като цяло централните банкери се притесняват от нарушение на бизнес моделите на банките, проблемите към отбраната на персоналните данни, както и от опцията посредством криптовалути да се финансира тероризъм или други незаконни действия.

В средата на декември стана ясно, че и български банки не са изпълнявали прехвърляния от сметки на биткойн компании или физически лица, търгуващи с цифрови валути от България.

„ Според банките в биткойн бизнеса има по-силен риск от пране на пари и като цяло има внезапно стягане в тази посока и на европейско и на международно равнище. Регулациите, свързани с изпиране на пари и тероризъм, стават все по-затегнати. Това е едно от главните пояснения на банките за какво не извършват сходни преводи “, изясни създателят на blockchain.bg. Друга допустима причина е отвод от страна на кореспондентските банки. 

„ Вероятно напълно скоро банковите лобита ще изискат незабавни регулаторни ограничавания поради големите суми, които стартират да изтичат от банковата сфера към този нов клас активи. Много държавни управления също ще се притеснят, че някой им нарушава монопола за отпечатване на пари “, счита Божидар Тодоров от Булброкърс. Според него участниците на пазара се надяват законотворците да изчакват развиването на технологията, с цел да не я задушат още първоначално.

Англия към този момент съобщи, че има намерение да ускори регулацията върху биткойна и другите цифрови валути, разширявайки обсега на разпоредбите на Европейски Съюз против прането на пари, които задължават търговците да оповестяват самоличността си и да оповестяват за подозрителна активност. В Австралия управляващите също оповестиха желанието си да включат доставчиците на биткойни в обсега на активността на националната работа за финансово разузнаване. А скоро в Япония и Южна Корея се чака да забележим първите регулации, свързани с криптувалутите.

„ Банките би трябвало да признаят действителността – те не са софтуерно готови за ерата, в която живеем, и внезапно се появяват криптовалутите, които не пасват на настоящия свят, само че сигурно имат капацитет след 5-10 или 15 години, когато се развие технологията и стане задоволително добре позната да бъде доста по-добра и по-стабилна от сегашната система. А банките ще би трябвало да се трансформират, с цел да обслужват тази системата “, разяснява Благовест Белев. Според неговите прогнози с или без поддръжката на банките след 15 години биткойнът и въобще криптовалутите ще са всеобщо употребявани.

 

Рисковете

Не единствено за 2018 година, само че и за идващите години остават на дневен ред софтуерни въпроси, като да вземем за пример по какъв начин биткойнът да може да поеме всички преводи, които са нужни, а таксите да останат ниски.

В кратковременен проект пред блокчейна предстоят поредност от надграждания или механически казано hard forks. Всеки един от тях носи избран софтуерен риск, само че при настоящия си тип потвърждаването на преводите е прекомерно постепенно, а дребният размер на блока лимитира броя преводи, които могат да бъдат записани в блокчейна на ден. Всичко това води до съществено оскъпяване на всяка една трансакция.

„ В момента бизнесът на миньорите, добиващи биткойн, наподобява като приказка, а предстоящата рентабилност при тези цени е над 500% “, разяснява Божидар Димитров от Булброкърс. Според него внезапното увеличение на миньорските мощности ще увеличи съразмерно и компликацията за рандеман. Рязкото нарастване на миньорските мощности, комбинирано с възможна лека промяна, може да докара до краткотрайно прекачване на съществени мощности към рандеман на други криптовалути и надлежно до краткотрайно усложнение при обслужване на преводите, което от своя страна, и до потрес на пазара. Освен това над 80% от миньорския потенциал са в Китай, което единствено по себе си е риск.

Инвестициите в криптовалути са застрашени и от хакерси офанзиви и защото покупко-продажбите и притежателите на електронните пари са криптирани, мъчно може да се приказва за следствия и възобновяване на загубите.

Друг главен риск, който се акцентира, е, че нормално седалището на емитента е незнайно и в случай че възникне проблем с валутата, няма място за подаване на рекламация (няма и правила за гаранция).
Информационните единици, в които се съхраняват валутите, употребявани за издаване и прекачване на валутата, са анонимни, съществува висок риск от изпиране на пари и финансиране на тероризъм, а маршрутът на средствата не може да бъде проследен.

Какво можем да си купим с биткойн?

В момента в България не са доста места, където може да се заплаща с биткойн и по-скоро това се възприема като нещо към момента много екзотично. Списъкът с фирмите, които одобряват заплащания с виртуална валута, може да бъде прегледан на btc-club.bg.

Проблемът сега е, че поради бурното развиване на технологията и огромния интерес тази година биткойнът стигна един предел на преводите, който покачва таксите за разплащане сега и една трансакция от България коства сред 1 и 20 $. Тази цена е обвързвана с софтуерен проблем на биткойн мрежата, като този проблем е в развой на решение, изясни Благовест Белев.

В Япония да вземем за пример най-голямата верига за електроника в страната приема биткой за разплащане. В Швейцария също има доста места за разплащане. Освен това забавен факт е, че там може да се купи биткой от всеки автомат за продажба на билети за влаковата мрежа.

Първият биткомат в София пък се появи още през 2014 година в Интерпред. От машината можеха да се купят биткойни против левовата им равноценност.

Поглед към 2018 година

Общата стойност на всички криптовалути в света ще доближи 1 трилион $ през 2018 година, предвижда пред CNBC Питър Смит, основният изпълнителен шеф на една от най-големите платформи за цифрофи портфейли в света Blockchain.

В момента в международен мащаб има над 1300 криптовалути с обща пазарна капитализация от над 587 милиарда $, сочат данни от Coinmarketcap.com, представени от CNBC. Според Смит през идната година сумата ще се удвои.

Биткойнът съставлява над 50% от общата пазарна капитализация от пазара на криптовалути. Той е оценен на към 317 милиарда $. Етер е втората по величина цифрова валута с пазарна капитализация от 68,9 милиарда $.

В последния си отчет Deutsche Bank обаче предизвестява, че пазарът на криптовалути може да се сгромолясва и го е присъединила в лист си с рискове, които да се наблюдават от близо през 2018 година

Така или другояче мненията са от едната до другата прекаленост и остава да забележим дали приказката криптовалутите ще има своя край, или ще продължи още дълго.

 

 
 
Виж всички публикации от Бойчо Попов-->

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР